Tonny Bos

Tonny Bos wint ontwerpwedstrijd MNL13

By Redactie MNL13, 25/09/2013

And the winner is… Tonny Bos! MNL13 schreef enige tijd geleden een designwedstrijd uit: wie maakt de beste (fictieve) festivalposter. We kregen verschillende ontwerpen binnen. De jury trok zich terug in een hutje op de hei en was na diepgaand beraad van mening dat het ontwerp van Tonny Bos het winnende is.

Tonny wint een interview op deze website en een vrijkaart voor MNL13. Onze prijswinnaar is blij: “Ontzettend leuk om te horen dat mijn poster zo in de smaak valt. Bedankt ook voor de uitvoerige motivatie. Niet alleen leuk maar ook fijn te lezen dat de zaken die je in een ontwerp legt (of juist niet) worden onderkend.” Het interview met Tonny is onderaan deze pagina te lezen.

De jurymotivatie luidt als volgt:

De jury is te spreken over de zorgvuldig gekozen balans in dit ontwerp, in combinatie met een helder, eenduidig grafisch concept, krachtig kleurgebruik en de speelse, tegelijkertijd duidelijk omkaderde typografische benadering. Het ontwerp maakt duidelijk dat een weloverwogen gekozen samenspel tussen letters, kleuren en vlakken een krachtig middel kan zijn om een boodschap te communiceren; juist het ontbreken van een logo, afbeelding of foto maakt dit ontwerp (aan)sprekend. Dankzij de compositie en uitstraling van dit ontwerp, volgens de jury een niet-conflicterend spanningsveld tussen zakelijkheid en speelsheid, sluit dit ontwerp goed aan bij de waarden van het zakelijke festival MNL13.

Affiche MNL13 Raaf Visuals

 

Interview met Tonny Bos

Wie ben je, wat doe je en waar kom je vandaan?
“Ik ben geboren in Amsterdam maar ben sinds mijn zestiende, ruim dertig jaar geleden, Amersfoorter. Momenteel woon ik in hartje Amersfoort, geweldig vind ik dat. Mijn hele werkzame leven ben ik al bezig met fotografie en vormgeving, doorgaans semi-professioneel, maar de laatste jaren als zzp’er/ eigenaar van mijn eigen studio: Raaf Visuals. In mijn vroege jeugd begon ik als ‘Foto Raaf’’en richtte ik mij hoofdzakelijk op fotografie. Ter info: Raaf is mijn oude bijnaam, van de lagere school. De laatste jaren echter is het meer vormgeven van beeld in zijn algemeenheid mijn werk: vandaar de wijziging van bedrijfsnaam in Raaf Visuals. Als men vraagt wat ik dan doe, antwoord ik vaak met ‘Pics, vids, gd, dtp, web,  vj, dj en social media advies’. Dit zelfde taakgebied (minus vj, dj) heb ik bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie in Nederland (KNGF), met zijn ruim 22.000 leden de grootste paramedische beroepsvereniging van Nederland. Ik werk daar op de afdeling communicatie.”

Waarom heb je meegedaan aan de ontwerpwedstrijd van MNL13?
“Ik zag de aankondiging via Facebook. Als ik ‘s avonds (even) niets te doen heb is het voor mij ontspannend om wat te ‘maken’. Een wedstrijd is hier vaak heel handig bij want je hebt een kader om iets uit te proberen.”

Tonny BosWat zijn jouw specialiteiten?
“Zoals gezegd alles wat met visuele communicatie te maken heeft, met de nadruk op fotografie en het ontwikkelen van een huisstijl / website-ontwerp. ‘Dingen simpel houden’ is mijn leidraad. Alles wat overbodig is: schrappen! Dat is mijn devies. De laatste tijd wordt ik ook veel gevraagd om advies omtrent het (regionaal) gebruik van social media te geven. Ik investeer ik dan ook de laatste vier vijf jaar veel tijd in zelfstudie over sociale media.”

Wat spreekt jou aan aan MNL13 als festival?
“Verschillende activiteiten op meerdere plekken in Amersfoort. MNL13 sluit erg aan bij mijn visie op het zogeheten nieuwe werken. Hoewel ik dat een beetje beladen term vind, niet iedereen wordt immers vrijwillig zzp’er om maar wat te noemen, is het niet te ontkennen dat er een heleboel nieuwe vormen van ondernemen, netwerken en kennis delen ontstaan die veel kansen bieden voor wie dan ook. Ook door het een zakelijk festival te noemen, werd mijn interesse gewekt, een ‘grappige’ invalshoek! Ook het feit dat hiermee de stad op een andere manier op de kaart komt vind ik zeer positief. Alle complimenten dus voor de grondleggers en de organisatie, die dit in korte tijd van de grond hebben getild.”

Je hebt een vrijkaart gewonnen voor MNL13. Naar welke sprekers wil je donderdag gaan kijken en waarom?
“Vanwege werkzaamheden is het moeilijk overdag een activiteit te bezoeken, dus ik ga graag naar de Pecha Kucha avond. Ben benieuwd wie mij nu weer gaat inspireren! Indien ik mijn afspraken op donderdag kan verzetten ga ik ook naar Marcel van Driel of Govert Schilling.”

————————————————————————————–

Contact met Tonny?
http://lnkd.in/P5Pnpw
T
witter: @Raaf_NL033